تگ کنونیکال چیست؟
تگ کنونیکال در سئو به گوگل اطلاع می دهد که کدام صفحه اصلی بوده یا محتوای اصلی در کدام صفحه قرار دارد. همچنین تگ کنونیکال به موتور های جستجو کمک می کند تا محتواهای تکراری و کپی را شناسایی کنند. می توان اینطور گفت که به کمک تگ کنونیکال می توانیم صفحات را برای گوگل رتبه بندی کنیم.
به عنوان مثال در سایت های فروشگاهی، ممکن است برای یک محصول چندین صفحه ساخته شده باشد. اما در میان این صفحات تنها یکی از آنها به عنوان صفحه اصلی شناخته شده و سئو شده است. با قرار دادن این تگ در صفحات دیگر، به گوگل نشان خواهید داد که صفحات دیگر را به عنوان محتوای کپی شناسایی نکند. همچنین صفحاتی که تگ کنونیکال ندارند، بودجه خزش کمتری خواهند داشت.
صفحه متعارف چیست؟
همانطور که گفتیم، ممکن است در بسیاری از سایت ها چندین صفحه محتوای کاملا شبیه به هم داشته باشند. اما در این بین یکی از محتواها بیش از بقیه مورد اهمیت می باشد. گوگل در این زمان به دنبال صفحه ای است که محتوای اصلی در آن قرار گرفته باشد. گاهی گوگل کاملترین و بهترین صفحه را به عنوان صفحه اصلی یا متعارف شناسایی کرده و مرتبا همان را خزش می کند. شما نیز می توانید با قرار دادن تگ کنونیکال، آن صفحه را به عنوان صفحه متعارف به گوگل معرفی کنید.
تگ کنونیکال در سئو چه اهمیت و کاربردی دارد؟
در بسیاری از مواقع ممکن است شما دو محتوای مجزا اما نزدیک بهم نوشته باشید. در این زمان گوگل نیز هر دو محتوا را برای یک کلمه کلیدی در نتایج نشان دهد؛ در صورت پیش آمدن این مشکل، کنیبالیزیشن رخ داده است.
یکی از کاربرد های تگ کنونیکال در سئو، رفع مشکل کنیبالیزیشن یا هم نوع خواری است. در این زمان باید محتوای با ارزش تر را به عنوان محتوای اصلی شناخته و محتوای دیگر را به کمک تگ کنونیکال، به عنوان محتوای اصلی به گوگل معرفی کنیم. شما می توانید راه های دیگر رفع کنیبال را در مطلب " کنیبالیزیشن چیست؟ " مطالعه کنید.
از دیگر کاربرد های تگ کنونیکال در سئو، می توان به سایت های فروشگاهی اشاره کرد؛ تقریبا تمامی سایت های فروشگاهی فیلتری برای انتخاب محدوده قیمت، رنگ یا سایر ویژگی ها دارند. زمانی که شما در یک دسته بندی خاص، محصولات را با استفاده از فیلتر محدود می کنید، قسمتی به آدرس اصلی دسته بندی اضافه می شود. برای اینکه به گوگل نشان دهید صفحه اصلی همان صفحه دسته بندی است، در صفحات دیگر از تگ کنونیکال استفاده می کنیم.
با استفاده از این تگ، به گوگل خواهید گفت که کدام صفحه برای شما ارزشمند بوده و باید مورد توجه بیشتری قرار بگیرد.
چطور صفحات تکراری در سایت ایجاد می شوند؟
حالا که متوجه شدید کنونیکال در سئو چیست باید بدونید چه زمانی آدرس های متفاوت ایجاد میشه و تگ کنونیکال به کمک ما می آید:
- نوشتن یا ننوشتن www برای دامنه سایت
- داتشن چند صفحه با عنوان و مفهوم شبیه به هم در سایت
- منتشر کردن محتوای وبلاگ در سایت های دیگر
- اجرای سایت به صورت همزمان روی http و https
- آدرس url ها پویا
- تولید آدرس توسط CMS ها
- نسخه موبایلی مجزا برای سایت
- بزرگ و کوچک بودن حروف آدرس سایت
- استفاده از فریم ورک AMP
تگ کنونیکال در وردپرس
اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده می کنید، برای اضافه کردن تگ کنونیکال می توانید از افزونه های سئو استفاده کنید. یکی از افزونه های کاربردی برای سئو سایت، افزونه Yoast است. پس از اینکه این افزونه را از مخزن وردپرس روی سایت نصب کردید، می توانید تگ Canonical را برای صفحات مختلف فعال کنید.
برای اینکار ابتدا به قسمت " Advanced " افزونه رفته و سپس در بخش " Canonical URL " آدرس مدنظرتان را وارد کنید.
آموزش کنونیکال
تگ کنونیکال در قسمت Head کد قرار داده می شود. به طور کلی گوگل به تگ هایی که در بدنه کدها قرار گرفته است، توجهی ندارد. چرا که اصولا کاربران به راحتی می توانند کد های بخش بدنه را ویرایش کرده و مشکلات امنیتی برایتان به وجود بیاورند. در صورتی که سایت شما وردپرسی نیست، می توانید از قطعه کد زیر در قسمت هدینگ کد ها استفاده کنید:
</ "link rel="canonical" href="/http://example.com/">
آدرسی که در این قسمت باید وارد کنید، در واقع URL صفحه ای است که به عنوان محتوای اصلی شناخته شده است.
تفاوت تگ Canonical با ریدایرکت 301 چیست؟
یکی از سوالات پر تکرار کاربران این است که تگ کنونیکال چه تفاوتی با ریدایرکت 301 دارد؟ آیا با قرار دادن این تگ در صفحات، اعتبار آن صفحه به صورت کامل منتقل می شود؟
یکی از سوالات پر تکرار کاربران این است که تگ کنونیکال چه تفاوتی با ریدایرکت 301 دارد؟ آیا با قرار دادن این تگ در صفحات، اعتبار آن صفحه به صورت کامل منتقل می شود؟
منتقل شدن اعتبار یک صفحه با تگ کنونیکال به طور قطعی پیش نخواهد آمد. بهتر است با یک مثال تفاوت این دو را برای شما بگوییم:
فرض کنید صفحه A و B در سایت شما قرار دارند؛ سپس شما صفحه A را با کمک تگ کنونیکال به صفحه B ارجاع میدهید. با این کار به گوگل نشان داده اید که صفحه اصلی و با ارزش، صفحه B است. اما هنوز هم هر دو این صفحات در گوگل و برای کاربر قابل مشاهده هستند.
این در حالیست که اگر صفحه A را به صفحه B ریدایرکت کنید، این صفحه به طور کلی از نتایج و دید کاربر حذف خواهد شد. بنابراین اگر وجود هر دو صفحه در سایت شما الزامی است اما یکی از آنها مهم تر است، از تگ کنونیکال استفاده کنید.
نحوه استفاده از تگ کنونیکال در سئو سایت چند زبانه
صفحات یک سایت چند زبانه تنها در صورتی کپی در نظر گرفته می شوند که به یک زبان نوشته شده باشند. از آنجایی که در سایت های چند زبانه محتوای هر صفحه به زبان دیگری ترجمه شده است، نیازی به تگ کنونیکال ندارید. شما برای نشان دادن صفحه اصلی به گوگل باید از روش دیگری استفاده کنید که در مطلب " سئو سایت چند زبانه " آن را آموزش داده ایم.
هدف از استفاده تگ کنونیکال canonical tag چیست؟
از دلایل اصلی استفاده از تگ کنونیکال canonical tag می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اعلام محتوای تکراری به گوگل
- مشخص کردن صفحاتی که باید کاربران آن را در نتایج ببینند
- مشخص کردن صفحات اصلی و فرعی یک سایت
- ذخیره بودجه خزش گوگل و جلوگیری از خزش صفحات تکراری
- ساده کردن راه های ردیابی صفحاتی که همگی به یک محصول یا موضوع خاص اشاره می کنند
- مطمئن شدن از نمایش URL صفحه اصلی و هدف در نتایج
اشتباهات رایج در زمان استفاده از تگ Canonical
ممکن است در زمان استفاده از تگ Canonical اشتباهاتی رخ دهد که در ادامه برخی از آنها را به شما خواهیم گفت:
-
کنونیکال به ریدایرکت 301
یکی از اشتباه رایج سئوکارها، کنونیکال به صفحه ای است که در آینده ریدایرکت خواهد شد. شاید بگویید چطور صفحاتی که در آینده ریدایرکت می شود را شناسایی کنیم؟ به طورکلی هدف استفاده از تگ کنونیکال، معرفی کردن صفحه اصلی یا تارگت به گوگل است. بنابراین اگر صفحه ای بازدید زیادی ندارد یا محتوای با کیفیتی هم ندارد، ممکن است در آینده ریدایرکت شود؛ پس به آن تگ کنونیکال نزنید.
-
کنونیکال به پروتکل دامنه نادرست
اگر سایت شما روی پروتکل HTTPS تنظیم شده است، تگ کنونیکال را برای دامنه ای با پروتکل HTTP استفاده نکنید.
-
کنونیکال به محتوای نامرتبط
کنونیکال صرفا برای محتواهای کپی و یا شبیه به هم است؛ بنابراین به صفحات غیر مرتبط کنونیکال نکنید.
-
مسدودسازی آدرس کنونیکال به وسیله robots.txt
زمانی که یک صفحه را در فایل robots.txt مسدود می کنید، به ربات های گوگل اجازه نمی دهید که آن صفحه را بررسی کنند. در نتیجه تگ کنونیکال موجود در آن صفحه نیز برای گوگل قابل مشاهده نخواهد بود. در مطلب " فایل robots.txt چیست؟ " بیشتر در این باره صحبت کرده ایم.
-
noindex کردن آدرس کنونیکال
استفاده همزمان از تگ های noindex و rel=canonical در یک صفحه اصلا درست نیست. البته گوگل اهمیت بیشتری برای تگ کنونیکال قائل است. اما با این کار به گوگل خواهید گفت که صفحه مورد نظرتان را ایندکس نکرده و از همه مهمتر صفحه دیگری را به عنوان صفحه اصلی و ارزشمند به گوگل معرفی خواهید کرد. اگر می خواهید از این روش استفاده کنید، بهتر است آن صفحه را به طور کلی ریدایرکت 301 کنید.
در مطلب " آموزش ریدایرکت 301 در وردپرس " به صورت کامل آموزش های لازم را داده ایم.
❔︎ سوالات متداول
آیا تگ کنونیکال اعتبار لینک های یک صفحه را انتقال می دهد؟
پاسخ این سوال هنوز به صورت واضح مشخص نشده است؛ به طور کلی قدرت ریدایرکت 301 نسبت به استفاده از تگ کنونیکال بسیار بیشتر است. چرا که در ریدایرکت رتبه صفحه به صورت کامل انتقال داده می شود.
آیا می توان موتور جست و جو را به استفاده از تگ کنونیکال مجبور کنیم؟
خیر؛ در بسیاری از مواقع شما برای یک صفحه تگ کنونیکال مشخص کرده اید ولی گوگل اصلا تمایلی به دیدن آن ندارد. در واقع تگ کنونیکال یک راهنما و پیشنهاد برای گوگل است که می تواند آن را نادیده بگیرد.
آیا تگ کنونیکال مانع از خزش ربات ها در صفحه می شود؟
خیر؛ این تگ برای جلوگیری از خزش ربات ها استفاده نمی شود؛ بلکه به گوگل کمک می کند تا صفحه اصلی را شناخته و به آن اهمیت بیشتری بدهد.
در پایان
در این مطلب ضرورت استفاده از تگ کنونیکال و نحوه استفاده از تگ کنونیکال را برایتان شرح دادیم و متوجه شدیم که برای نشان دادن صفحه اصلی و هدف به گوگل، گاهی باید از تگ Canonical استفاده کرد. این کار سبب می شود تا گوگل و سایر موتورهای جستجو دچار مشکل نشوند. اگر می خواهید سایتتان را به صورت اصولی سئو کنید، بهتر است پیش از هر اقدامی از مشاوره سئو استفاده کنید. تیم سئو و بهینه سازی وب پویا با ارائه خدمات مشاوره ای به شما در این زمینه کمک خواهد کرد.