نگاهی به گذشته
قبل از صحبت در مورد هوش مصنوعی و تبعات آن بگذارید در مورد یک مقاله که در سال ۲۰۱۳ نوشته شده است صحبت کنم؛ کال فری و مایکل آزبورن که از استادان دانشگاه آکسفورد انگلستان بودند، در سال ۲۰۱۳ مقالهای نوشتند در رابطه با اتوماتیک شدن مشاغل. آنها در مقاله خود پیشبینی کردند ۴۷ درصد از همه شغلهای آمریکا طی ۱۰ الی ۲۰ سال آینده با نسخههای کامپیوتری جایگزین میشوند. از نظر این دو استاد شغل هایی که در صنایع خدماتی، تولیدی اداری، اجرایی، حمل و نقل و تدارکات قرار دارند تماماً کامپیوتری میشوند. علاوه بر این، آنها پیش بینی کردند شغلهایی که نیاز مهارت کمتری دارند و حقوق آنها پایینتر است، بیشتر احتمال دارد که با کامپیوتر جایگزین شوند. درست ۱۰ سال پس از پیش بینی آنها از هوش مصنوعی چت جی بی تی رونمایی شد و بیشتر مردم را شگفت زده کرد. اما چیزی که در حال حاضر وجود دارد این است که هوش مصنوعی بیشتر به عنوان یک دستیار در کنار انسانها قرار دارد و هنوز نتوانسته است جای مشاغل زیادی را بگیرد.
هوش مصنوعی چه مشاغلی را نابود میکند؟
قبل از اینکه به سراغ معرفی مشاغلی رویم که امکان دارد با هوش مصنوعی نابود شود، بگذارید یک چیز جالب برایتان بگویم؛ سایت Will Robots Take My Job با استفاده از دادههای آماری پیش بینی می کند، چقدر احتمال دارد شغلتان توسط هوش مصنوعی از بین برود؟ این سایت دقیقاً از همان مقاله فری و آزبورن کمک میگیرد و با ترکیب اطلاعات این مقاله با دیتاهای به روز و در نظر گرفتن رشد فناوری، تاثیر هوش مصنوعی بر روی هر شغل را بررسی میکند و شغل هایی که با هوش مصنوعی از بین می روند را معرفی می کند.
این سایت تحقیقاتی در رابطه با شغلهایی که با هوش مصنوعی از بین میروند، نیز انجام داده است و در آن هفت دسته شغل را معرفی کرده است که در معرض جایگزین شدن با هوش مصنوعی قرار دارند. این مشاغل عبارتند از:
- شغلهای مربوط به حوزه فروش
- شغلهای اداری ، پشتیبانی و امور اجرایی
- شغلهای حوزه جابجایی و حمل و نقل مواد
- شغلهای مربوط به خط تولید
- برنامه نویسی و مهارت های نرم افزاری
- خدمات سرگرمی
- خدمات حفاظتی
- حوزه رسانه
- خدمات مالی و حسابداری
دقت داشته باشید وقتی میگوییم این شغلها در معرض جایگزین شدن با هوش مصنوعی قرار دارند، به این معنی نیست که در یک یا دو سال آینده به کل این شغلها نابود میشوند، بلکه احتمال دارد در آینده نزدیک این شغلها تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار بگیرند.
به نظر من هوش مصنوعی فناوری است که خواه ناخواه به وجود آمده است و ما نقشی در کنترل آن نداریم. دقیقاً مثل اینکه در سالهای قبل چیزی به نام تلفن همراه وجود نداشت، هنگامی که تلفن همراه رونمایی شد برای خیلیها عجیب و کمی هم نگران کننده بود. اما کم کم مردم با آن کنار آمدند و میبینید که الان زندگی بدون تلفن همراه معنایی ندارد. هوش مصنوعی هم دقیقاً همین طور است در چند سال آینده خواهیم دید که هوش مصنوعی جزئی از زندگی مردم شده است. پس بهتر است خیلی نگران این موضوع نباشید و به جای آن به فکر یادگیری استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی و کسب درآمد از هوش مصنوعی باشید.
علاوه بر این ها، اگر چه هوش مصنوعی خیلی از مشاغل را از بین می برد، اما پس از گذشت دوره ای، باعث پیدایش شغل های جدیدی در سراسر دنیا می شود. دقیقا مثل همان موبایل که با ورودش مشاغلی را از بین برد ولی باعث پیدایش مشاغل جدیدی شد.
دلیل جایگزینی بعضی از شغلها با هوش مصنوعی چیست؟
اما به راستی چرا بعضی از شغلها در خطر جایگزین شدن با هوش مصنوعی قرار دارند؟ علت این موضوع این است که در مواردی هوش مصنوعی کارآمدتر از نیروی انسانی عمل میکند. در مشاغلی که هوش مصنوعی میتواند کارها را در زمان کمتر، با دقت بیشتر و هزینه کمتری نسبت به نیروی انسانی انجام دهد، خطر نابودی یا تغییر آن شغل وجود دارد. در کارهای روتین و تکراری هم که در آنها خطای انسانی وجود دارد و نیاز به استراحت فکری دارد، با کمک هوش مصنوعی بهتر انجام میشود.
علاوه بر این شغلهایی هم که نیاز به دانش و تفکر زیاد دارند میتوانند با هوش مصنوعی جایگزین شوند، مثل: تجزیه تحلیلهای مالی سنگین که با نیروی انسانی، طی زمان زیادی تمام میشود. اما تکنولوژیهای هوش مصنوعی میتوانند دادهها را سریعتر از انسان پردازش و تجزیه و تحلیل کنند.
چه شغلهایی با هوش مصنوعی جایگزین نمیشوند و چرا؟
اکنون که متوجه شدید چه شغل هایی با هوش مصنوعی از بین میرود، به معرفی شغل هایی که با هوش مصنوعی از بین نمی روند می پردازیم. اگر بخواهیم به صورت دستهبندی شغلهایی که با هوش مصنوعی از بین نمیروند (یا بهتر است بگوییم هنوز نمی تواند هوش مصنوعی جای آن را بگیرد) را معرفی کنیم میتوانیم به مواد زیر اشاره کنیم:
- پزشکان، تکنسینهای مراقبتهای پزشکی و بهداشتی
- شغلهای مربوط به عواطف انسانی مثل مددکاری خیریه
- شغلهای حوزه مدیریت
- حوزههای آموزشی و کتابخوانی
- استخراج منابع طبیعی
همانطور که میدانید هوش مصنوعی یک ربات است و مانند انسان عواطف و احساسات پیچیده ای ندارد، به همین خاطر شغلهایی که با احساسات عمیق انسانی گره خورده اند، هنوز شانس زیادی برای بقا در مقابل هوش مصنوعی دارند.
شغلهایی مثل نویسندگی مبنی بر تجربه و طراحی های خاص که بر دیدگاههای منحصر به فرد هر انسان تکیه دارند از این جمله هستند. علاوه بر اینها شغل های مثل روانشناسان، مددکاران اجتماعی و درمانگران که بر درک و عواطف انسانها تکیه دارند هم از این دسته هستند.
شغلهایی هم که نیاز به خلاقیت و تفکر بالا دارند، در حال حاضر از هوش مصنوعی در امانند. چرا که این گونه مشاغل نیاز به تصمیمات لحظهای و تغییرات آنی بر اساس شرایط خاص انسان ها دارند که هوش مصنوعی فعلاً از این توانایی برخوردار نیست.
اگر بخواهیم یک ویژگی مشترک بین شغلهایی که از هوش مصنوعی در امانند بگوییم این است که؛ این دسته از مشاغل مستقیماً روی افراد تاثیر میگذارند و نیاز به مهارتهای حل مسئله دارند.
چگونه میتوانیم شغل خود را از خطر هوش مصنوعی در امان نگه داریم؟
بهترین کار برای حرکت در راستای هوش مصنوعی و عقب نماندن از آن، کسب مهارت های جدید و یادگیری دائمی است. اگر بتوانید تواناییهایی مثل هوش هیجانی و مهارتهای فردی را در خود تقویت کنید، هوش مصنوعی نمیتواند به زودی جای شما را هیچ جا بگیرد. چرا که هوش مصنوعی هیچ یک از این تواناییها را ندارد و کارفرماها به دنبال این تواناییهای ارزشمند هستند.
علاوه بر این سعی کنید با فناوریهای روز صنعت خود آشنا باشید و همراه با آن حرکت کنید. در واقع همانطور که هوش مصنوعی خود را با صنعت وفق میدهد، شما هم باید همین گونه رفتار کنید و به هوش مصنوعی به چشم یک همکار و رفیق نگاه کنید و از آن برای راحتتر پیش بردن کارهای خود استفاده کنید.
چه اقداماتی برای ورود به شغل های تکنولوژیک آینده باید انجام داد؟
افرادی که می خواهند صاحب شغل های تکنولوژیک آینده شوند، بایستی به توسعه فردی خود اهمیت بدهند و وظایف بیشتری را به عهده بگیرند. از جمله اقداماتی که برای ورود به شغل های جدید هوش مصنوعی باید انجام دهیم عبارتند از:
تمرکز بر ارتقا توانایی ها: از آنجا که در آینده ای نه چندان دور شغل ها و مهارت های مختلفی بوجود می آید، منابع اطلاعاتی درباره آنها نیز زیاد می شود. درصورتی که می خواهید به یک متخصص در شغل های جدید تبدیل شوید، باید منابع اطلاعاتی را بدست آورید و مطالعه کنید.
همیشه درحال یادگیری باشید: برای ورود به شغل های جدیدی که توسط هوش مصنوعی بوجود می آید، باید همواره اطلاعات خود را بروز نگهدارید و یادگیری را یک اصل در زندگی خود قرار دهید. چرا که تخصص های جدید و پیشرفته همواره در حال تغییر و بروزرسانی هستند.
در ارتقا مسیر شغلی انعطاف پذیر باشید: برای ورود به شغل ها و مهارت های جدید نیاز به انعطاف پذیری خواهید داشت. چرا که تغییرات کاری و فعالیت های جانبی در مشاغل جدید بسیار زیاد است.
مشاغل جدید که با هوش مصنوعی بوجود می آیند!
هوش مصنوعی علاوه بر اینکه یک سری مشاغل را نابود می کند، باعث بوجود آمدن شغل های جدید نیز می شود. از جمله شغل های جدید که در آینده توسط هوش مصنوعی بوجود می آیند عبارتند از:
- کارآگاه داده
- افسر کنترل رفتار
- مدیر توسعه تجارت و فروش هوش مصنوعی
- قدم زن و هم صحبت با سالمندان
- دستیار هوش مصنوعی
- تحلیلگر سایبری
- ویرایشگر ژن انسان
- ناظر مشارکت انسان و ربات
- مربیان امور مالی
- خیاط دیجیتال
- مدیر ارشد اعتماد
- تحلیلگر کوانتومی ماشین لرنین
- فروشنده و مشاور خرید مجازی
- کارگزار اطلاعات شخصی
- متصدی حافظه شخصی
- تورلیدر واقعیت افزوده
- کنترل کننده بزرگراه با هوش مصنوعی
- مهندسی داده های پرت
- فرمانده سایبری
- روانپزشک جرایم اینترنتی
- طراح صدا
- کارشناس لبخند
- کارشناس رفتار تجاری
- مدیر طراحی و معماری هوشمند
- وکیل دیجیتالی و اهراز هویت مجازی
- طراح شخصیت ماشین
❔︎ سوالات متداول
چه شغلهایی با هوش مصنوعی از بین میروند؟
دستهبندی زیر از جمله شغلهایی هستند که احتمال دارد با هوش مصنوعی از بین بروند:
- شغلهای حوزه فروش
- خط تولید
- اداری اجرایی و پشتیبانی
- حمل و نقل
- عملیات مالی
- سرگرمی
- خدمات حفاظتی
- برنامه نویسی و مهارت های نرم افزاری
برای در امان ماندن از هوش مصنوعی چه کار کنیم؟
برای اینکه شغل خود را از هوش مصنوعی در امان نگه دارید، بهتر است همراه با تکنولوژیهای روز شغل خود پیش روید و روی تواناییها و مهارتهای کار کنید که هوش مصنوعی توانایی انجام آن را ندارد.
سخن پایانی
در این مقاله پیرامون این سوال صحبت کردیم که چه شغلهایی با هوش مصنوعی از بین میروند. همانطور که گفتیم شغلهای زیادی هستند که ممکن است در معرض جایگزینی با هوش مصنوعی قرار بگیرند، اما همه شغلها اینگونه نیستند. به علاوه شما باید به جای اینکه از هوش مصنوعی بترسید به فکر استفاده از این تکنولوژی و کسب درآمد از آن باشید و روی مهارتها و تواناییهای فردی انسانی که هوش مصنوعی قادر به داشتن آنها نیست کار کنید.